Doğal güzellikleriyle büyüleyen ülkemizde, keşfedilmesi gereken pek çok gizli cennet var. Bu cennetlerden biri de farklı özellikleriyle öne çıkan göllerimiz. Doğal güzellikleri, eşsiz atmosferleri ve ilginç oluşumlarıyla bu göller, yerli ve yabancı turistleri cezbediyor. Marmara’dan, Akdeniz’e, Karadeniz’den Doğu Anadolu’ya, ülkemizin dört bir yanına serpilmiş keşfedilmesi gereken Türkiye’nin en güzel gölleri nelerdir? Olea Sapanca Blog‘da birlikte keşfedelim!
Türkiye’nin Gölleri
Türkiye’de 100’den fazla göl bulunuyor. Herbiri farklı nitelikleriyle öne çıkan bu göller yaban hayatın devamlılığı için önemli olduğu kadar, ülkemize birçok alanda da katkı sağlıyor. Turizm, sulama, enerji üretimi, balıkçılık gibi faaliyetler için Türkiyenin gölleri büyük öneme sahip. İşte keşfedilmesi gereken Türkiye’nin en güzel gölleri:
1.Marmara’nın Yıldızı: Sapanca Gölü
Keşfedilmesi gereken Türkiyenin en güzel gölleri listesinin ilk sırasında Sapanca Gölü var. Yeşil doğası, tarihi güzellikleriyle Sakarya’nın sevimli ilçesi Sapanca yerli ve yabancı turistlerin gözbebeği. Bu güzel ilçe aynı addaki Sapanca Gölü ile birlikte bölgenin önemli turizm merkezlerinden biri haline gelmiştir. Samanlı Dağı’nın eteklerinde yer alan göl, Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın etkisiyle oluşmuş tektonik kökenli bir göl. Bir zamanlar Marmara Denizi’nin bir parçası olan Sapanca Gölü, zamanla denizden ayrılarak tek başına bir tatkı su gölü haline gelir. Önemli bir su kaynağı olan Sapanca Gölü her yıl on binlerce göçmen kuşun konakladığı önemli bir sulak alan. Araştırmalara göre gölde 80 civarında farklı kuş türü barınıyor. Yayın, sazan ve turnabalığı da Sapanca Gölü’nde bulunan balık türlerinden.
Sapanca Gölü’ne yapılacak bir ziyaret için ilk başlama noktası, göl çevresi diyebiliriz. Göl sakinliği ve huzuruyla durup dinlenmeye davet ederken, çevredeki kafelerde ya da restoranlarda birşeyler yiyip içilebilir. Göl kıyısında yer alan yürüyüş parkurunda yürümek, sörf, kürek, yelken ve deniz bisikleti gibi aktiviteler gerçekleştirmek mümkün. Sapanca Gölü’nün tadına varmak isteyenler Olea Sapanca Deluxe Bungalovlarda konaklayabilir.
2. Yaşayan Göl: Uluabat Gölü
Bursa, ülkemizin tarihi, kültürel ve doğal güzellikler açısından en zengin şehirlerinden biri. Bursa, keşfedilmesi gereken güzellik Uluabat Gölü ile ziyaretçilerin ilgi odağı. Tektonik kökenli bir göl olan Uluabat, Türkiye’nin en büyük göllerinden biri. Aynı zamanda zengin biyolojik çeşitliliğiyle de önemli tatlı su kaynakları arasında yer alıyor. Uluabat Gölü nesli tehlike altındaki küçük karabatak, tepeli pelikan, bıyıklı sumru ve su samuruna ev sahipliği yapıyor. Türkiye’nin en geniş nilüfer yataklarını da barındıran Uluabat, ülkemizin Uluslararası Yaşayan Göller Ağı’na üye olan tek gölü olma özelliğini de taşıyor.
Ulubat Gölü Gölyazı beldesiyle anakaraya bağlanıyor. Gölyazının girişinde ziyaretçileri tarihi anıt niteliğindeki bir çınar ağacı karşılıyor. İçinden su çıktığı için bu ağaç ”Ağlayan Çınar” olarak biliniyor. Tarihteki adı Apolyont olan göl, Miletepolis, Theodoros Kilisesi, Apollonia, Issız Han ve Aktopraklık Höyük gibi zengin bir tarihi dokuyla çevrili. Ulubat Gölü üzerinde dokuz adacık bulunuyor. Bu adacıklardan en büyüğü Halil Bey adıyla biliniyor.
Uluabat Gölü leylek hikayesiyle de ünlü. Uluabat Gölü kıyısındaki Eskikaraağaç Köyü, leyleklerin uğrak noktalarından biri. Avrupa Leylek Köyleri içinde ülkemizdeki tek nokta olan Eskikaraağaç’ta her yıl Leylek Festivali düzenleniyor. Uluabat Gölü ve çevresi her mevsim ayrı güzel. Ancak Haziran ayında rotanızı buraya çevirirseniz, festivale katılma şansınız da olur.
3. Mavi İnci: Bafa Gölü
Ege’nin mavi incisi Bafa Gölü var sırada. Aydın ve Muğla illerinin sınrları arasındaki bu göl, adeta tatilcilerin yolunu şenlendiriyor. Bodrum, Marmaris gibi Ege’nin güneyine inen tatilciler, Bafa Gölü’nün kıyısında bir mola vermeden geçmiyorlar. 60 Kilometrelik bir alanı kaplayan göl, yol boyunca eşsiz manzarası, antik dönem kalıntılarıyla tatilcilere eşlik ediyor.
Ege Bölge’sinin en büyük gölü olan Bafa, Büyük Menderes Deltasından besleniyor. Bafa Gölü üzerinde bazılarında kilise, manastır gibi tarihi kalıntıların yer aldığı, irili ufaklı adacıklar bulunuyor. Adacıklar aynı zamanda gece balıkçılı, boz ördek ve ak kuyruklu kartal gibi su kuşlarının üreme alanı. Bafa Gölünde, kefal, yılanbalığı, levrek gibi balık türleri yaşıyor.
4. Doğal Hazine: Köyceğiz Gölü
Keşfedilmesi gereken Türkiye’nin en güzel göllerinde güneye doğru inmeye devam ediyoruz. Sırada adeta doğal bir hazine olan, Köyceğiz Gölü var. Göl, adını Muğla’nın Köyceğiz ilçesinden alıyor. Köyceğiz Gölü, 52 kilometrekarelik bir alanı kaplıyor. Yine zaman içinde denizden koparak oluşan göl, hafif tuzlu suyuyla denize duyduğu özlemini yansıtıyor.
Köyceğiz Gölü’nü özel kılan şeylerden biri de Akdeniz’e uzanan 12 km. uzunluğundaki doğal kanalı. Bu özellik dünyada sadece 7 gölde bulunuyor ve Köyceğiz Gölü de onlardan biri. Bu kanal sadece gölün fazla sularını taşımakla kalmıyor. Dalyan Kanalı aynı zamanda bir doğa harikası olan Karetta Karetta Kaplumbağalarının yumurtlama alanı olan İztuzu Kumsalına da açılıyor. Köyceğiz Gölün zengin biyolojik özellikleri 40 çeşit endemik bitkiye ve 112 çeşit kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Yine su samuru, yalıçapkını kuşu, sığla ağacı gibi doğal güzellikler, Köyceğiz Gölünün doğal yapısının oluşturduğu çeşitlilik arasında yer alıyor.
5. Türkiye’nin Maldivleri: Salda Gölü
Sosyal medyaya konu olmasıyla dikkatleri üzerine çeken doğal bir güzellik, Salda Gölü var sırada. Türkiye’nin Maldivleri olarak ünlenen göl, her yıl binlerce ziyaretçiyi kendine çekiyor. Bembeyaz kumu, masmavi suyuyla gerçekten görenleri kendine aşık eden Salda Gölü, Burdur’un Yeşilova ilçesinde bulunuyor. 184 Metre derinliğiyle ülkemizin en derin göllerinden biri olan Salda Gölü, dünya üzerindeki nadir güzelliklerden biri.
Antalya-Denizli yolu üzerinde bulunan Salda Gölü’nün kumu, yoğun miktarda magnezyum içerdiği için bembeyaz renkte. Araştırmacılar gölün renginin, arkaik dönemde oluşmaya başlamış ve hala devam eden bakteri kökenli beyaz kayaçlara bağlı olduğunu belirtiyor. Bu haliyle bilim insanlarının da dikkatini fazlaca çeken Salda Gölü’nün, Mars gezegeniyle benzer özellikler taşıdığı düşünülüyor.
Salda Gölü biyolojik yapısı nedeniyle, çevresinde birçok ekolojik oluşumu barındırıyor. Gölün çevresinde sulak alan, dere, kumul, iğne yapraklı orman, ağaçlık, dağ bozkırı, kayalık, tarım gibi habitatlar yer alıyor. Göl havzası 301 çeşit su ve kara bitkisi çeşidi ve 38 farklı kuş türüne de ev sahipliği yapıyor.
6. Flamingoların Yuvası: Tuz Gölü
Keşfedilmesi gereken Türkiye’nin en güzel gölleri için bu kez deniz seviyesinden yukarılara, İç Anadolu’ya doğru uzanıyoruz. Birçok farklı özelliğiyle öne çıkan Tuz Gölü var sırada. Adını aldığı tuz mineraliyle dünyanın en tuzlu ikinci gölü olan Tuz Gölü, Ankara, Konya ve Aksaray illerinin sınırları içinde kalıyor. Ülkemizin aynı zamanda en sığ gölü olan Tuz Gölünün derinliği ortalama 40 cm.
Ülkemizin en büyük tuz kaynağı olan göl, Flamingoların da en önemli kuluçka alanı. Tuz Gölü ayrıca birçok kuş çeşidine, 39 türde endemik bitkiye ev sahipliği yapıyor. Ne yazık ki son yıllarda artan çevre kirliliği ve küresel ısınma, bu doğa harikasıyla birlikte üzerindeki tüm yaşamı tehdit ediyor.
7. Dünyada Bir Cennet: Borçka Karagöl
Artvin’in eşsiz doğal güzelliklerinden Borçka Karagöl, keşfedilmesi gereken Türkiye’nin en güzel gölleri arasında yer alıyor. Karadeniz’in hırçın güzelliğine ve Kaçkar Dağları’nın görkemine ev sahipliği yapan Borçka Karagöl, ziyaretçilerine unutulmaz bir deneyim sunuyor. 1800’lü yıllarda oluşan tipik heyelan gölü özelliğindeki Karagöl, muhteşem manzarasıyla tam bir yeryüzü cenneti. Zorlu yoluna rağmen, ziyaretçileri kendine çeken Karagöl bütün bir yıl yağış alıyor.
Karagöl’ün meydana gelmesine neden olan heyelan aynı zaöamnda civarda bir ağaçlık alan da oluşturmuş. İşte bu ağaçlık alanın eşlik ettiği göl, özellikle ilkbaharda tam bir renk cümbüşüne bürünüyor. Karagöl alabalık yönünden son derece zengin, ancak avlanmak yasak. Bu güzel yeryüzü cennetinin çevresinde, vaşak, boz ayı gibi yaban hayatı sakinleri de barınıyor.
8. En Büyük Göl: Van Gölü
Keşfedilmesi gereken Türki’yenin en güzel gölleri listesinde sırada ülkemizin en büyük gölü, Van Gölü var. Van Gölü, dünyanın da en büyük sodalı göllerinden biri. Türkiye’nin çatısı olan Doğu Anadolu’da bulunan göl, deniz seviyesinden 1.646 metre yükseklikte bulunuyor. Van Gölü, 3.713 kilometrekarelik yüzölçümü ile yöre halkı tarafından ”deniz” olarak nitelendiriliyor.
Volkanik bir aktivite sonucu oluşan Van Gölü’nün tuz oranı, neredeyse deniz tuzunun üç kat üzerindedir. Yaz ördeği, gece balıkçılı, Van Gölü Martısı gibi kuşları barındıran göl, İnci Kefali ile ünlü. Van Gölü üzerinde; Akdamar, Çarpanak, Kuş ve Adır adaları bulunuyor. Akdamar Adası üzerindeki kilise günümüzde müze olarak ziyaret edilebiliyor. Göl çevresi Urartulardan kalma kale, Ahlat Selçuklu mezarları, Hoşap Kalesi gibi tarihi kalıntılarıyla da dikkatleri çekiyor.