Şehir hayatının karmaşasından uzak, sıcacık bir yuva arayışındaysanız doğru yerdesiniz. Bu yazıda doğanın huzurunu ve dinginliğini hissedebileceğiniz ”Bungalov” ları bulabilirsiniz. Kimi tek katlı ve müstakil, kimi ahşap ya da doğal taş yapımı bu sevimli evler, doğayla iç içe bir yaşamı özleyenlerin vazgeçilmezi. Bize katılmak isterseniz, bu yazıda bungalov konusunu ele alacağız. Bungalov nedir, çeşitleri, avantajları, nelerdir? Tüm bu soruların yanıtını yazımızda bulabilirsiniz. Hazırsanız, keyifli bir okuma süreci sizi bekliyor!
Bungalov Ev Nedir?
Doğal bir ortamda ya da bahçe içinde, kendine yetecek kadar bir ev arayışı içinde olanlar ”Bungalov nedir?” araştırmasına giriyor. Bungalov, genellikle tek katlı ya da bir buçuk kat yüksekliğinde, eğimli çatılı, küçük bir kır evi türüdür. Bu tanımı da kapsayacak şekilde bungalov evlerin özelliklerine bakalım.
Bungalov Evlerin Özellikleri
Bungalov evler kendilerine has özellikleriyle hemen ayrılırlar. İşte bir bungalov evi diğerlerinden farklı kılan özellikleri:
- Eğimli Çatı: Bir bungalovu benzerlerinden ayıran en önemli özellik, çatısıdır diyebiliriz. Alçak eğimli çatısı, bir bungalovu ilk görüşte fark etmenize ve onu örneğin, çiftlik tarzındaki bir evden hemen ayırmanıza yardımcı olacak belirgin özelliğidir.
- Metrekare: Bungalovlar küçüklükleriyle bilinir. Her ne kadar müstakil bir ev olsa da az metrekare üzerine kurulmuş, küçük ve rahat olması, bungalovun en önemli özelliklerindendir.
- Açık Kat Planı: Bungalovlar genellikle açık plana sahiptir. Yani bungalovun tüm yaşam alanı (oturma odası, mutfak, yemek alanı, depo ve hatta bazen yatak odası da dahildir) odalara bölünmek yerine, açık olacak şekilde tasarlanmıştır. Bu bir bungalovu pratik ve çekici kılar. Ancak teknik olarak açık plan bazı yararlar da sağlar. Açık planlı bungalovlarda inşaat ve tesisat kurulumu daha hızlı ve ucuzdur.
- Veranda: Apartmanlardaki balkonlar belki de bungalovlardan esinlenmiştir, ne dersiniz? Bungalovlar çoğu zaman içinde yaşayanlara ek alan sunmak için verandaya sahiptir.
- Sade ve Doğal: Bungalovlar sade tasarımları ve doğal görünümleriyle öne çıkar. Bir bungalov genellikle doğayla uyumlu olması düşünülerek, kahve ya da yeşil tonlarındadır.
Bungalovun Kısa Bir Tarihi
Bungalovlar, doğayla baş başa kalmak aynı zamanda pratik bir ev konforu yaşamak isteyenlerin öncelikli tercihi. Peki bu sevimli evlerin ilk örnekleri ne zaman ve nasıl ortaya çıktı? Yazının bu bölümünde bungalovların kökenine ve ortaya çıkışına göz atalım.
Bungalov tarzı evlerin kökeni, Hindistan’ın Bengal kentinin yerel mimari tarzına dayanmaktadır. 19. Yüzyılın sonlarında Hindistan’daki İngiliz subayları, ”Bangla” adında küçük evler inşa ettirirler. Bu evler tek katlı, kiremitli, sazdan çatısı olan, geniş ve verandalı yapılardır. Aslında bu evler gezginlerin geçici olarak barınması amacıyla yaptırılır. 1900’lere gelindiğinde bu küçük evlerin doğal malzemeden el işçiliğiyle yapılmış olması, bazı Amerikalı mimar ve zanaatkarlara ilham kaynağı olur.
İngilizlerin yaptırdığı Bangla’ların etkisi bu kadarla kalmıyor. 20. Yüzyılın başlarında başta Amerika Birleşik Devletleri’nde olmak üzere, doğayı koruma düşüncesi, milli parkların kurulması gibi bazı popülist eğilimler ortaya çıkar. Bu eğilimlerin sonucunda insanlar, kendi bahçeli ve küçük evlerine sahip olma tutkusuyla arayış içine girer. Bungalovlar tam da bu noktada, bu arayışın bir çözümü olarak dikkat çeker.
Bungalovlar özellikle A.B.D.nin Güney Kaliforniya bölgesindeki mimari hareketlilikle uyumlu bulunur ve pek çok hayran kazanır. Böylece giderek popüler hale gelir, önce ülke genelinde sonra da dünya çapında yayılmaya başlar.
Bungalovun Avantajları Nelerdir?
Bungalovlar, ülkemizde özellikle son yıllarda giderek popüler hale gelmiştir. Bunda bungalovların doğayla iç içe bir yaşam tarzı sunması kadar, sahip olduğu diğer avantajlar da etkilidir. Bungalov sahibi olmak için pek çok sebep var. İşte bir bungalovun sağladığı avantajlar:
- Doğada doğal bir yuva: Bungalovlar ortaya çıkış şekli itibariyle, doğaya uyumludur. Bu nedenle genel olarak doğanın içinde yer alır ve doğayla iç içe bir yaşam sunar.
- İşlevsel ve konforlu: Bungalovlar küçük boyut yapılsalar da işlevsel ve konforludurlar. Tek katlı olmaları nedeniyle yaşlılar ve engelliler için de kullanışlıdır.
- Bakımı Kolaydır: Bir bungalov sahibi için en önemli şeylerden birinin, bungalovda yaşamanın zamandan kazandırması olduğunu söyleyebiliriz. Bungalovlar tek katlı ve basit tasarıma sahip olmaları nedeniyle bakımı kolay evlerdir. Temizliği ve onarımı da oldukça basittir. Bu nedenle zamanınız size kalır.
- Enerji Tasarrufu: Küçük boyutları nedeniyle ve doğru yalıtım malzemeleri de kullanıldığı takdirde, bungalovlar enerji dostu yapılardır. Eğer bungalov sahibi olmayı düşünüyorsanız, ısınma ve soğutmadan tasarruf edeceğinizi bilmenizi isteriz.
- Prefabrik Üretim: Bungalovlar prefabrik olarak üretilebilir. Böylece istediğiniz bir bungalova kısa sürede ve uygun fiyata sahip olabilirsiniz.
- Uygun Fiyat: Bungalov evler, diğerlerine göre çok daha ucuza mal edilebilir. Özellikle prefabrik olanları ekonomik seçenekler sunar.
- Estetik Görünüm: Doğal ve estetik görünümleriyle bungalovlar pek çok kişinin hayalini süsler. Ahşap ya da taş malzemelerden yapılan bir bungalovun, doğayla uyumlu bir görünümü vardır.
- Kişiselleştirme İmkanı: Bir bungalova sahip olmanın en keyifli yanı, onu hayalinizdeki gibi dekor edebilmenizdir. Bungalovlar küçük boyutları ve basit tasarımlarıyla kişiselleştirmeye son derece açıktır. Kendi zevkinize ve ihtiyacınıza göre bungalovunuzu dekore edebilir ve ideal yaşam alanınızı oluşturabilirsiniz.
- Huzurlu ve Sakin: Bungalovlar genellikle şehirden uzak, doğaya yakın ya da doğanın içinde inşa edilir. Bu nedenle huzurlu ve sakin bir yuva vaat ederler.
Bungalov Alırken Nelere Dikkat Edilir?
Bungalov evler sevimli ve huzurlu halleriyle pek çok kişinin hayallerini süslüyor. Bungalovlar hakkında en çok merak edilen şeylerden biri de bu evlerin fiyatıdır. Ancak yapıldığı malzeme, metrekaresi ve bulunduğu konum bungalovun fiyatını oluşturan unsurlardır. Bu da herkese ve her koşula göre değişiklik göstereceğinden, bir fiyat belirtmek çok da doğru olmayacaktır. Gelelim bir bungalova sahip olmak için dikkat edilmesi gereken şeylere?
- Bungalovun Konumu: Yazıda sık sık bahsettiğimiz gibi, bungalovlar doğaya yakın ya da iç içe olan yapılardır. Bir bungalov arayışına girdiğinizde ilk dikkat etmeniz gereken şey, bungalov evin konumu olmalıdır. Şehre yakınlığı, uzaklığı ve çevrede yer alan şeyler de önemlidir.
- Bungalovun Büyüklüğü: Bungalov seçerken öncelikle aileniz için yeterli büyüklükte olmasına dikkat etmelisiniz. Kaç kişilik bir aile olduğunuzu ve ne kadar yaşam alanına ihtiyacınız olduğunu göz önünde bulundurmanız önemlidir.
- Yapım Malzemesi: Bungalovlar genelde ahşaptan imal edilir. Ancak son yıllarda prefabrik yapılarda farklı malzemelerden yapılanları da bulunuyor. Tüm bu malzemelerin avantajlarını ve dezavantajlarını gözden geçirin.
- Altyapı: Bungalovun elektrik, su, kanalizasyon gibi altyapılarının tamamlanmış olması önemlidir. Ayrıca, internet ve telefon gibi iletişim altyapısının da olması tercih edilir.
- Yalıtım: Bungalovda en önemli şeylerden biri de ısı ve ses yalıtımı olmasıdır. Kışın soğuktan yazın da sıcaktan korunmak gerekir.
- Bungalovun Bakımı: Bu sevimli ve küçük yapıların yemiz tutulması, uzun ömürlü olması için de önem taşır. Bungalovlar düzenli olarak temizlenmeli ve bakımı yaptırılmalıdır.
- Bungalovun Güvenliği: Görünüş itibariyle dikkat çeken bungalovlar için bir takım güvenlik önlemleri alınmalıdır. Özellikle istenmeyen hırsızlık olaylarına karşı, gerekli tedbirlerin alınması gerekir.
Bu yazıda bungalov nedir, tarihi, avantajları gibi konulara değindik. Bungalov sahibi olmadan önce Olea Sapanca’nın bungalov evlerinde huzurlu bir tatil geçirebilirsiniz. Böylece Olea Sapanca Bungalov Evleriyle, bu sevimli yapıları deneyimlemiş olursunuz.